Stichting KOJINSEI Nederland

Kyusho Jitsu en Dim Mak

bannerfoto kyusho jutsu
De instructeurs van Kojinsei dragen ook een zwarte band Dim Mak / Kyusho Jitsu.

Waarom Dim Mak / Kyusho Jitsu? Is Wado Ryu-karate niet genoeg? We kennen Wado Ryu als Wado kai (groepering) of Wado ryu (school). Maar in wezen draait het om het eerste woord: Wado. Over de betekenis van die naam is al veel geschreven. Dat laten we daarom nu achterwege. En dat Wado Ryu eigenlijk helemaal geen karate is is ook al lang bekend. In principe is Wado Ryu een grotendeels op Shindo Yoshin Ryu jujitsu gestoelde gevechtsvorm. Wado heeft al veel wereldkampioenen karate voortgebracht. Door de jujitsuwortels van Wado Ryu kent Wado Ryu ook klemmen en worpen. Wado heeft zich bewezen als een prachtige vechtsport. Maar wat is Wado Ryu nu eigenlijk in wezen als we alle toeters en bellen weglaten? Wat blijft er over als we alle sportelementen en tradities verwijderen? Te beginnen met de sportelementen: laat alle regeltjes weg. Dan zijn er geen beperkingen in toegestane technieken meer. Wat er in wezen overblijft, is een mens die met bepaalde technieken zichzelf kan verdedigen of een ander kan aanvallen. Die mens en zijn of haar kennis van technieken en toepasbaarheid hiervan op een tegenstander vormen een gevechtssysteem. En Wado Ryu is zo'n systeem. Veel bronnen beschrijven de geschiedenis en technieken van Wado Ryu en een enkele vermeldt terloops dat Wado Ryu's grondlegger Otsuka Hironori een meester in atemi was. En daar zit nu net de kern: atemi, het op de juiste wijze treffen van kwetsbare punten op het lichaam van de tegenstander. Wado Ryu staat bekend als een systeem dat voor iedereen geschikt is: man of vrouw, oud of jong, groot of klein, sterk of zwak. Met atemi kan dus niet bedoeld worden iemand zo hard mogelijk slaan of trappen. En dat hoeft ook niet. Waarom zou je met superkrachten iemand molesteren als je hem ook met een simpele aanraking kunt uitschakelen? Simpele aanraking? Dim Mak! Dim Mak is een Chinese zuidelijke wushustijl en betekent dodelijke aanraking.

Meer dan duizend jaar geleden ontdekten Chinese artsen dat je iemand kon genezen door bepaalde drukpunten op het lichaam te behandelen. Denk aan acupunctuur en acupressuur. En die artsen ontdekten ook dat je iemands levensenergie kon verstoren door die punten op een andere manier te treffen. Hierdoor bleek een tegenstander eenvoudig uit te schakelen. En zo ontstond Dim Mak. De Japanners onderkenden het belang van Dim Mak. Zo ontstond de helende massagevorm shiatsu. Maar ook Kyusho Jitsu, het één-seconde-gevecht. De Japanners hadden de aanvalstechnieken al gesystematiseerd en hoefden hier alleen nog maar de doelwitten (drukpunten dus) aan te koppelen. Kyusho Jitsu is dus geen zelfstandige vechtkunst, maar een wezenlijk onderdeel van vele martiale kunsten, waaronder Wado Ryu. Tref iemand zo snel mogelijk op de juiste wijze op een bepaald drukpunt en de tegenstanders is uitgeschakeld. Dàt is atemi waarin Otsuka een meester was. Niet het doormidden slaan van dakpannen of planken, maar het gecontroleerd raken van drukpunten. Daarom wordt Wado Ryu ook tot de zachte stijlen gerekend. Hoe gevaarlijk de technieken ook kunnen zijn! De tradities en sportelementen mogen weer terug. Dus houd je gewoon aan het reglement. Daar is niets mis mee. Maar wil je Wado ècht ervaren, bekwaam je dan in Kyusho Jitsu. Want zonder Kyusho Jitsu is Wado Ryu geen Wado Ryu. Karate bestaat uit drie elementen: kihon, kumite en kata en elk van die drie elementen hoort mede gebaseerd te zijn op Kyusho Jutsu. Zo niet, dan ben je misschien een voortreffelijk sportkarateka, maar mag je niet stellen dat je Wado Ryu begrijpt. Niet het traditionele groeten, niet het karatepak, niet het wedstrijdreglement maakt je tot een Wadoka. Alleen kennis van en inzicht in het Wado Ryu-systeem maakt je tot Wadoka!

Kojinsei is de officiële vertegenwoordiger van de Engelse "Budo Society Musashi" voor Nederland ten oosten van het IJsselmeer. Onder auspicien van Budo Society Musashi organiseert Kojinsei stages en cursussen Dim Mak / Kyusho Jitsu.

© Stichting Kojinsei Nederland, 2022 - Alle rechten voorbehouden